Lila fa tükröződik a lila tavon

Minden közösségi oldalon fenn vagyok, miért kell mégis honlap?

Az utóbbi időben azt veszem észre, hogy még olyan cégek vagy vállalkozók is feladják saját honlapjukat, akiknek eddig volt. Manapság mindenki a Facebookon van, ott beszélget, ott tájékozódik, ott találja ki a programjait is.

A nagy testvér természetesen mindent elkövet, hogy ez egyre inkább így legyen.

Sorban veszi fel a szolgáltatásai közé azokat a funkciókat, amelyeket eddig más-más oldalakon találtunk meg. Minden ott van előttünk egy helyen, lassan nem is kell máshova kattintanunk.

Ezzel egyidőben sorban teszi tönkre azokat a vállalkozásokat, amelyek azokból a funkciókból éltek, gondoljunk csak az apróhirdetésekre, az eseménynaptárokra, vagy akár a hírportálokra és a fórumokra, amiknek a látogatói most egész nap a Facebookot bújják a telefonjukon a táblagépen vagy a számítógépen.

Igen ám, de mi van akkor, ha valamilyen ördögi összeesküvés folytán egyszer csak befuccsol a Facebook. Mark Zuckerberg tönkremegy vagy csak úgy dönt, hogy a Facebook már nem hoz neki annyi bevételt, amennyit a legújabb másik vállalkozása termel. Elege lesz, lekapcsolja a szervereket.

Neked meg ott a vállalkozásod, amit évek óta építgetsz és az egész marketingedet a közösségi médiára alapoztad. Ha nincs saját honlapod, akkor valószínűleg minden online hirdetésedben a Facebook oldalad linkjét adtad meg, és ha az hirtelen megszűnik, nincs hova menekülni hirtelen.

Az én tanácsom tehát az, hogy legyen egy saját honlapod. Legyen egy hely, ami többé-kevésbé a te hatáskörödbe tartozik, te irányítod, te döntöd el, hogy létezik-e vagy nem. A vállalkozásodban minimalizálni kell azoknak a feltételeknek a körét, amik rajtad kívül állnak.

Még ha per pillanat nem is hasít a honlapod, nem dönt rekordokat a látogatottsága, sokkal profibbnak látszik a Facebook oldalad is, ha a bemutatkozásnál ott szerepel a linkje. Az sem utolsó szempont, hogy a saját oldaladon azt írsz le a cégedről,amit fontosnak tartasz, és olyan terjedelemben, ahogy az szerinted a legjobb.

Lehet saját áruházad, megjelentetheted az árlistád, és minden olyasmit, amire a közösségi médiában maximum egy linket tudsz elhelyezni. Ezek a linkek oda irányítják az érdeklődőket az oldaladra, ahol az adatai már nem Zuckerberg tulajdonában vannak, hanem (egy jó landing oldal vagy hírlevél feliratkoztatás segítségével) már meg is vannak a potenciális érdeklődők, akiket személyesen is megtalálhatsz. De ez már egy következő poszt témája.